De 4 meest gebruikte luiersystemen
De systemen
Wanneer je nieuw bent in de wereld van wasbare luiers, wordt je om je oren geslagen met allerlei termen; voorgevormde luiers, all-in-one, pocketluier, overbroekje... Maar wat houdt dit in en waar moet je op letten?
Om het je een beetje makkelijker te maken zal ik zo goed mogelijk uitleggen wat soorten systemen je allemaal hebt in de wasbare luierwereld. Ik zal de meest gebruikte systemen hieronder beschrijven, nadat ik eerst de werking van de wasbare luier in het algemeen uitleg.
Wasbare luiers algemeen
Het principe van iedere wasbare luier is bij elk systeem hetzelfde; er zit een absorberende kern in en de luier bevat een laag die het geheel waterdicht maakt. Hoe deze twee lagen samengaan, verschilt per systeem en per merk. Bij sommige luiers is het volledig 1 geheel, bij een tweedelig systeem bestaan deze lagen volledig los van elkaar.
Voor een wasbare luier geldt; vol = vol. Als de luier eenmaal verzadigd is, past er niet nog meer bij en zul je lekkage krijgen. Verschoon dus altijd op tijd. Per kindje verschilt de maximale tijd tussen verschoningen in, maar ga uit van tussenpozen van maximaal 3 uur overdag.
Een te strakke romper, legging of broek kan ervoor zorgen dat de luier gaat lekken (zelfde idee als dat je een doekje uitwringt). Neem liever de romper en het broekje een maatje groter, niet alleen lekker comfortabel, maar ook goed tegen lekkage!
Hoe vaker een luier gewassen is, hoe beter ze vocht opnemen. De losse overbroekjes (die geen vocht opnemen) hoeven niet na iedere luierwissel in de wasmachine, maar kunnen tussentijds gewoon even luchten en dan opnieuw gebruikt worden.
De systemen die ik hieronder ga bespreken zijn:
- Het tweedelige systeem, bestaande uit; een voorgevormde luier of absorberende inlegger en een overbroekje
- All-in-One luier
- Snap-in-One (All-in-Two) luier
- Pocketluier
Tweedelig systeem
Het tweedelige systeem is een van de methodes die je kunt gebruiken. Deze methode lijkt misschien ingewikkeld in het begin, maar als je eenmaal gewend bent staat dit systeem bekend als het meest lekvrije systeem in de wasbare luierwereld.
Het idee is simpel; over de voorgevormde luier/hydrofiel/prefold/absorberende inlegger (de ‘absorberende kern’ van het systeem) gaat een overbroekje (wat het geheel waterdicht maakt).
Als je ervoor kiest om een tweedelig systeem te gebruiken, is het aanbevolen om 3-5 overbroekjes en ongeveer 24 inleggers of voorgevormde luiers te gebruiken. Hiermee kun je fulltime wasbaar luieren en ongeveer om de drie dagen wassen.
Tweedelig systeem: Voorgevormde luier
Merken bij BambooBaby: Little Lamb, Anavy
Omdat de luier al de vorm van een luier heeft, hoef je niet te puzzelen met verschillende vouwen en/of veiligheidsspelden (of snappi's).
Voorgevormde luiers heb je in verschillende varianten; je hebt voorgevormde luiers die van geboorte tot zindelijkheid mee gaan (zogenaamde one-size luiers) of luiers die je in verschillende maten kunt kopen. Zo is er bijvoorbeeld een newborn maat, die op pasgeborenen past, een 'small', 'medium' en 'large' luier. Afhankelijk van het gewicht en bouw van je kindje kies je dan een bepaalde maat.
Je hebt voorgevormde luiers die sluiten met velcro (oftewel klittenband), of luiers die sluiten met drukknoopjes.
Let op; er moet dus altijd een overbroekje over een voorgevormde luier!
Tweedelig systeem: Absorberende Inlegger
Merk bij BambooBaby: POOPS!
De super absorberende inleggers van POOPS! kun je ook prima als basis gebruiken (net als een voorgevormde luier dus). Deze vlindervormige boosters kun je los in het overbroekje leggen, of in een overbroekje achter de flappen schuiven. Deze inleggers zijn er in verschillende varianten. Ze zijn er in verschillende maten (S, M en L), varianten (Dag of Nacht) en materialen (bamboe/katoen mix of microfiber).
Tweedelig systeem: Overbroekjes
Merken bij BambooBaby: Little Lamb, Anavy, POOPS!
Een overbroekje wordt gebruikt samen met absorberende inleggers, prefolds, hydrofielen of met een voorgevormde luier. Het overbroekje laat de huid van je baby ademen, zonder vocht door te laten. Er zijn drie varianten van overbroekjes; een wollen overbroekje, een overbroekje gemaakt van PUL (PUL is waterdicht en ademend gelamineerd polyester) en fleece; een compromis tussen de twee voorgaande.
Het voordeel van een tweedelig systeem (overbroekje met inlegger) is dat je niet de gehele luier na een luierwissel in de was hoeft te doen: je kunt de inleggers uit het broekje halen en het overbroekje 3-5 maal gebruiken voordat deze mee gewassen hoeft te worden. Dit bespaart tijd, geld en het milieu!
Daarnaast zijn er bij overbroekjes nog een aantal verschillen waar je rekening mee kunt houden:
- Sommige varianten zijn 'One-Size'; die gaan mee van geboorte tot zindelijkheid. Andere merken maken gebruik van verschillende maten (vaak 3 tot 4), wat de pasvorm vaak ten goede komt, maar waardoor je dus een aantal keer je broekjes zal moeten vervangen.
- Sommige overbroekjes hebben dubbele lekgootjes. Dit zorgt ervoor dat er een dubbele beveiliging is wat het broekje nog meer lekvrij maakt.
- Sommige overbroekjes hebben flappen waar je een absorberende inlegger of prefold onder kunt schuiven.
- De fleece overbroekjes zijn zeer zacht en ademend, maar kunnen bij te lange druk op de billen (bijvoorbeeld bij veel zitten) wat vochtig gaan aanvoelen (daar fleece niet volledig waterdicht, maar waterafstotend is). Daarom zijn deze overbroekjes met name geschikt voor de nacht.
All-in-One luiers
Merken bij BambooBaby: POOPS!, Imse Vimse
Deze alles-in-één luiers (oftewel 'all-in-one'/AIO) zijn net zo gemakkelijk in gebruik als wegwerp luiers! Net als hun wegwerp variant, is de absorberende laag onderdeel van het geheel. Dat de inleggers maar aan één kant zijn vastgenaaid, versneld de droogtijd van de luier aanzienlijk. Voor deze luiers heb je geen losse inleggers en geen overbroekje nodig!
De all-in-one luiers zijn verkrijgbaar in varianten met drukknoopjes (merk: POOPS!) en met klittenband (merk: Imse Vimse).
Sommige AIO luiers zijn er in een 'One-size-fits-all' verstelbare versie voor de gehele luierperiode. Anderen zijn 'Sized' luiers en zijn er in meerdere maten.
De All-in-One luier is de makkelijkste luier voor beginners, grootouders of bij de oppas!
Snap-in-One luiers
Merken bij BambooBaby: Anavy, Imse Vimse
De 'Snap-in-One' luier (of 'All-in-Two' luier) bestaat uit twee delen: een waterdichte cover en een of twee inleggers die het vocht absorberen. De inleggers druk je door middel van drukknoopjes vast in de luier. Hierdoor is de luier voor gebruik één geheel. Het voordeel van een snap-in-one systeem is dat je niet bij iedere luierwissel de volledige luier in de was hoeft te doen. Je kunt simpelweg een nieuwe set boosters in het broekje klikken. Hierdoor kun je het overbroekje 3-5 maal gebruiken voordat deze mee gewassen hoeft te worden. Doordat de inleggers los zijn van het overbroekje, is de droogtijd ook sneller. Dit systeem bespaart dus tijd, geld en het milieu!
Pocketluiers
Merk bij BambooBaby: Little Lamb
Het handige aan een pocketluiers is dat je de losse inleggers in de 'pocket' van de luier schuift. De grote bamboe inleggers vouw je in drieën (trifold) alvorens in de pocket te schuiven. Hierdoor is het voor gebruik 1 geheel en voor iedereen zeer makkelijk in gebruik (denk aan opvang, oppas of grootouders). Doordat je de inleggers voor het wassen uit de luier haalt, worden ze goed schoon en is de droogtijd beperkt tot een minimum. De elastische buitenkant, in combinatie met de fleece binnenzijde en zachte dubbele lekgootjes, maken dit een erg comfortabele luier voor je kindje om te dragen.
Overige systemen
Naast bovengenoemde systemen zijn er nog andere methoden die je kunt gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn het gebruik van hydrofielen, prefolds of strikluiers. Deze hebben allemaal nog een overbroekje nodig om het waterdicht te maken. Deze methoden zal ik hier verder niet bespreken.