Wasbare luiers: hoe werkt het?

Vorige Artikel 10 van 11 Volgende

Hoe werkt dat nou precies, die wasbare luiers? 

Ben je een nieuwkomer op het gebied van wasbare luiers? Zie je door de bomen het bos niet meer? In dit artikel probeer ik je zo goed mogelijk op weg te helpen! De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Welke luiers zijn er allemaal?
  • Hoeveel luiers heb ik nodig?
  • Wat doe je met gebruikte luiers?
  • Hoe was je de luiers?
  • Hoe weet ik welke luier bij mij en mijn kindje past? 

Allereerst wil ik je nog even meegeven dat het inplannen van een luierconsult een heel goed begin is. Dit is een gratis gesprek waarin stap voor stap alles wordt uitgelegd over de principes van wasbare luiers. Zo kun je op een vrijblijvende manier kennis maken met de luiers; ze even zien en voelen en gewoon even van een ervaringsdeskundige horen 'hoe het werkt'. Lees hier meer over het consult


Welke luiers zijn er allemaal?

Wasbare luiers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Van de 'ouderwetse' katoenen herbruikbare luier, tot de nieuwste 'all-in-one' systemen. Heel kort gezegd worden er momenteel 4 systemen het meest gebruikt:

  • Het tweedelige systeem, bestaande uit; een voorgevormde luier of absorberende booster PLUS een overbroekje
  • All-in-One luier: een luier die uit 1 geheel bestaat (absorptie en waterdichte laag in één)
  • Snap-in-One (All-in-Two) luier: beetje hetzelfde als een all-in-one luier, behalve dat je de absorptie uit de luier kunt halen. 
  • Pocketluier: je schuift de absorberende booster in de 'pocket' van de luier. Hierdoor is de luier voor gebruik 1 geheel, maar verkort je de droogtijd aanzienlijk omdat je de de boosters uit de luier kunt halen. 

In een ander artikel ga ik dieper in op de meest gebruikte luiersystemen

Tweedelig systeem


Hoeveel luiers heb ik nodig?

Hoeveel luiers je nodig hebt is afhankelijk van een aantal variabelen:

  1. Hoe vaak wil je wassen?
  2. Hoeveel kindjes (in de luiers) heb je?
  3. Heb je een droger/droogkast?
  4. Hoe vaak plast/ontlast jouw kindje zich?
  5. Welk luiersysteem gebruik je? (tweedelig, all-in-one etc)

Het is dus een ruwe schatting hoeveel luiers voor jouw gezin voldoende zijn. Vaak wordt een minimum van 24 luiers aangehouden als je all-in-one of pocketluiers (bij 1 kindje) gebruikt. Indien je het snap-in-one systeem gebruikt kun je met 24 sets inleggers en een 5 à 6 overbroekjes goed uit de voeten. Bij een tweedelig systeem heb je ook rond de 20 (voorgevormde) luiers en 5 à 6 overbroekjes nodig. Houd er rekening mee dat voorgevormde luiers vaak een wat langere droogtijd nodig hebben.

Deze aantallen zijn allen voldoende voor een wasroutine van om de 2 dagen, inclusief droogtijd. 

Hoe vaker je wast, hoe minder luiers je nodig hebt. Hoe meer kindjes je hebt, hoe meer luiers je nodig hebt. Heb je een droger? Dan heb je een korte droogtijd per luier en dus minder luiers nodig. HHeb je een kindje wat vaak plast, of zich meerdere malen per dag ontlast? Dan heb je meer luiers nodig. 

Voor een goede inschatting van het aantal luiers wat jij nodig hebt; neem even contact op, of plan een luierconsult in. 

Wasbare luier


Wat doe je met gebruikte luiers?

Gebruikte luiers bewaar je het beste droog in een niet-afgesloten luieremmer. Een geheel afgesloten emmer of wasmand is een broeiplaats voor bacteriën en zal dan ook vele malen meer ruiken dan een geventileerde (open) emmer. 

We raden af om de luiers nat (in een emmer water) te bewaren, omdat dit tevens een broeiplaats is voor bacteriën. Ook kan het elastiek van de wasbare luier er niet zo goed tegen om zo lang nat te blijven. 

Ontlasting van een kindje dat nog volledig borstgevoed is kan direct in de luieremmer en de wasmachine; het is volledig in het water oplosbaar. Ontlasting van een kindje wat gevoed is met kunstvoeding of wat al zelf vaste voeding eet, dient zo veel mogelijk verwijderd te worden, omdat het je wasmachine kan verstoppen. Vaste stoelgang kun je opvangen door het gebruik van een papieren of fleece inlegger, óf door het afspoelen van de luier voordat je deze in de luieremmer doet. 

Wasbare luiers


Hoe was je de luiers?

Klik hier voor volledige wasinstructies. Een goede wasroutine bestaat uit minimaal een (evt koude) voorwas of spoelprogramma en daarna een volledig programma op minimaal 40 graden. Zelf was ik mijn luiers altijd op 60 graden. 

Gebruik in ieder geval géén wasverzachter, dit vinden de luiers niet fijn en hier wordt de absorptie een stuk minder van. Ook wasmiddel voor witte was raad ik af, omdat deze bleekmiddelen bevatten wat niet goed is voor de luiers en de absorptie (en dit wil je liever niet tegen de billen van je kleintje). 

Wassen van de luiers


Hoe weet ik welke luier bij mij en mijn kindje past? 

Dit is heel lastig in te schatten van te voren, zeker als je geheel nieuw bent in de wereld van wasbare luiers. Vragen waar je rekening mee moet houden:

  • Is jouw kindje smal gebouwd, of juist stevig?
  • Plast jouw kindje vaak kleine beetjes, of juist heel veel in 1 keer?
  • Gaat jouw voorkeur uit naar velcro (klittenband) of juist naar drukknoopjes?
  • Wil ik een luier die van geboorte tot zindelijkheid mee gaat (one-size luier), of juist een luier met de perfecte pasvorm (en dus verschillende maten)?
  • Wil je 1 systeem gaan gebruiken, of meerdere systemen door elkaar (bijvoorbeeld overdag all-in-one luiers en tweedelig voor de nacht)?

Iedere luier heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken en de ene luier zit beter bij het ene kindje dan bij het andere kindje. Ik kan je hier veel over vertellen! Voor een goede inschatting van welke luiers bij jou kunnen passen; neem even contact op, of plan een luierconsult in. 

Wasbare luier

© 2016 - 2023 BambooBaby | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel