Luier ABC

Vorige Artikel 9 van 11 Volgende

Termen uit de wasbare luierwereld klinken vaak als jargon in de oren van een 'beginner'. In onderstaande tabel kun je de meest voorkomende termen met bijbehorende uitleg vinden. 

Term

Uitleg

AIO

Zie All-in-One luier. 

All-in-One

Een luier die uit één geheel bestaat. Klik hier voor meer informatie en hier voor het assortiment. 

Bamboeviscose

Bamboedeeltjes die omgezet zijn tot bruikbare textielsoort. Bamboe is van nature antibacterieel en zeer absorberend. 

Booster

Absorberend deel van een luier. Je kunt varieren in de dikte/hoeveelheid absorptie. 'Bijboosten' betekend het toevoegen van extra absorptie aan een luier.

CoolPass

Bestaande uit microfiber lagen met een toplaag die vocht doorlaat. Hierdoor blijft je kindje een droog gevoel behouden. 

Fitted

Engelse term voor voorgevormde luier

Inlegger

Een wasbare variant van het inlegvelletje. Vaak gemaakt van fleece of microfiber, omdat dit het vocht doorlaat, maar de ontlasting opvangt. 

Inlegvel

Een biologisch afbreekbaar wegwerp inlegvelletje om de ontlasting op te vangen. Dit velletje gooi je weg als er ontlasting in zit, maar kun je een aantal keer meewassen bij alleen urine. 

Katoen

Vezels van de katoenplant die omgezet zijn tot bruikbare textielsoort. Zeer absorberend en relatief snel drogend.

Microfiber

Synthetisch materiaal wat zeer snel vocht kan absorberen. Wordt vaak als toplaag gebruikt in een luier, om het vocht snel in de luier te laten trekken. Droogtijd is kort. 

Newborn luier

Een luier voor een pasgeboren baby. Deze luiers passen vaak van 2,5 kg tot 6 kg. De meeste newborn luiers hebben tevens een uitsparing voor het naveltje. Klik hier voor het newborn assortiment. 

Overbroekje

Het waterdichte broekje om een tweedelig systeem lekvrij te maken. Een overbroekje kan uit meerdere materialen bestaan: wol, fleece of PUL. Meer informatie vind je hier.  

Pocketluier

De absorberende booster wordt in de 'pocket' van de luier geschoven. Hierdoor is de luier voor gebruik 1 geheel, maar verkort je de droogtijd aanzienlijk omdat je de de boosters uit de luier kunt halen. Klik hier voor meer informatie en hier voor het assortiment. 

Prefold

Een prefold is een absorberende booster, die al op bepaalde punten verstevigd is met extra materiaal. Hierdoor zit de absorptie op de juiste plek als je de luier vouwt. Onderdeel van een tweedelig systeem. 

PUL

Polyester stof met polyurethaan (PUL) laag; zorgt ervoor dat de wasbare luier waterdicht, maar ademend is. 

SIO

Zie Snap-in-One luier. 

Snap-in-One

De 'Snap-in-One' luier bestaat uit twee delen: een waterdichte cover en een of twee inleggers die het vocht absorberen. De inleggers druk je door middel van drukknoopjes vast in de luier. Klik hier voor meer informatie en hier voor het assortiment. 

Strippen

Strippen is het terugbrengen van de luier naar hun nulpunt, door een proces van ontvetten. In principe hoef je luiers (bij een juiste wasroutine!) niet te strippen. Merk je dat er toch vuil opgehoopt is en de luier minder absorbeert, kun je hier een handleiding vinden om de luiers te strippen: http://www.theclothdiaperfiles.nl/hoe-strip-je-wasbare-luiers/

Tweedelig

Over de voorgevormde luier/hydrofiel/prefold/absorberende booster (de ‘absorberende kern’ van het systeem) gaat een overbroekje om het geheel waterdicht te maken. Uitleg over dit systeem vind je hier

Viscose

Plantaardige deeltjes die omgezet zijn tot bruikbare textielsoort.

Voorgevormd

Voorgevormde luiers vormen de absorberende kern van het tweedelige systeem binnen de wasbare luiers. Deze luier is, zoals de naam al zegt, voorgevormd naar een luier zodat je niet hoeft te vouwen met doeken. Klik hier voor meer informatie en hier voor het assortiment.

Voorwas

Een voorwas of spoelprogramma draai je voor de hoofdwas. De voorwas zorgt ervoor dat de luiers eerst gespoeld worden, alvorens de hoofdwas met schoon water te starten. Instructies voor de juiste wasroutine vind je hier

© 2016 - 2023 BambooBaby | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel