Zindelijk worden in de zomer

Vorige Artikel 2 van 11 Volgende

Het is zomer! Dat betekent dat we onze wasbare luierkontjes kunnen showen aan de rest van de wereld! En dat de luiers zo lekker snel droog zijn. 

Maar de zomer is tevens het ideale moment om te starten met zindelijkheid. Want het is immers  warm genoeg voor jouw kindje om zonder broek rond te lopen. Daarnaast ben je
 vaak zelf ook meer thuis, en dus heb je meer tijd om aandacht aan zindelijkheid te besteden.

Is jouw kindje 1,5 jaar of ouder? Dan kun je beginnen met oefenen voor zindelijkheid. Het begrip 'training' laat ik bewust achterwege, want het kan heel goed zijn dat jouw kleintje er nog niet aan toe is. En dan valt er weinig te trainen. Weet je nog niet of jouw kindje er klaar voor is? Ga dan gewoon eens experimenteren met onderstaande tips. Is jouw kindje jonger dan 1,5 jaar? Dan zijn ze vaak mentaal nog niet in staat om oorzaak-gevolg verbanden te leggen en is het dus lastig om ze te leren dat plassen = natte broek. Wel kun je al veel doen in het observeren van je kindje en het plasgedrag te leren herkennen. De meeste tips kun je wel al deels toepassen, maar volledig zonder luier zal nog lastig zijn. 

Hieronder komen mijn zeven beste tips voor zomer zindelijkheid:

Tip 1: Neem de tijd

Misschien wel de allerbelangrijkste tip; zorg dat je geen haast hebt. Haast gaat je echt tegen werken en zorgt alleen maar voor frustratie. Zindelijk worden heeft echt even tijd en aandacht nodig, dus plan er ook gewoon een paar dagen de tijd voor. Begin in een zonnig weekend, of desnoods op de camping. Met een paar dagen volledige aandacht kom je al een heel eind.

Bereid zowel jezelf (en eventueel je partner) als je kindje erop voor. Neem je kindje mee in het proces. Begin een paar dagen van te voren al met benoemen wat je gaat doen. Zoek samen een potje uit of schaf een vrolijke wc-bril verkleiner aan. Leg je kindje uit wat jullie gaan doen. 

Tip 2: Houd het speels

Zorg dat er nergens druk op de ketel komt. Zindelijk worden moet geen 'ding' zijn. Vermijd zinnen als 'je bent toch een grote jongen/meisje? Die plassen niet meer in hun luier". Straf niet bij ongelukjes.  
Nogmaals; we hebben geen haast. De tijd komt écht. 

Leer je kindje vooral spelenderwijs. Bekijk eens goed wat een onderbroek precies is, zoek samen leuke printjes uit, zet ze eens op je hoofd. En bekijk eens wat voor gekke onderbroeken mama (en papa!) heeft. 
Lees samen boekjes op het potje of zing samen een liedje.

Tip 3: Laat de luier uit!

De grootste stappen in het creëren van bewustzijn maak je als je gewoon de luier uit laat. Laat je kindje maar lekker in zijn of haar blote billetjes lopen. Er is niets zo leuk om te ontdekken waar plas of poep nou eigenlijk vandaan komt. Je kindje moet leren om het gevoel van 'ik moet plassen', 'ik plas' en 'ik word nat' aan elkaar te koppelen. Dat heeft even een paar dagen de tijd nodig. 

Dweilen hoort erbij de eerste dagen, dus zorg dat je handdoeken en dweiltjes bij de hand hebt. 

Vind je het vervelend dat je vloer constant nat wordt? Snap ik - maar het is écht de snelste manier. Naast dat jouw kindje het zo het snelste door krijgt, is het voor jou ook een hele goede manier om je kindje te observeren. Hoe vaak plast hij of zij? Dit is meestal vaker dan je denkt, zo om de 30 minuten. Als je in de eerste dagen goed observeert, kun je in de dagen die volgen je kindje beter ondersteunen. 

Een tussenstap is het gebruik van een oefenbroekje. Dit is een onderbroekje met een extra absorberende laag erin. Ze kunnen minder absorberen dan een luier, dus na 1 plasje zijn ze echt toe aan een verschoning. Maar je kunt ze wel al heel goed benoemen als een onderbroek. Een luier is een luier. In een luier hoort plas, in een onderbroek niet. 

Tip 4: Help je kindje

Help je kindje in het proces door constant te benoemen wat er gebeurt, zonder oordeel. Ligt er een plasje op de vloer? Dweil het dan samen op en zeg dat dat een plasje is. En dat jullie samen gaan proberen het volgende plasje op het potje of toilet te krijgen. Ook bij de 10e misser van de dag maakt het nog niet uit. Je hoeft geen luiers te verschonen, dus de tijd heb je ;-).

Maak gebruik van de momenten van de dag, waarop je het meeste kans op een succesvol opgevangen plasje of poepje hebt.

Veel kindjes ontlasten zich in de ochtend. Trekt jouw kindje het bekende 'poepgezicht' (wanneer ze aan het persen zijn)? Zet je kindje dan op het potje of de wc. Of hebben ze vaak een geheim plekje waar ze normaal een volle luier gaan brouwen? Mijn zoontje verstopte zich altijd achter het gordijn als hij even lekker ging poepen. Als je die signalen kent, kan je erop inspelen. Zet bijvoorbeeld het potje klaar achter het gordijn. Of als je ziet dat je kindje achter het gordijn gaat staan, vraag dan of hij/zij moet plassen of poepen en ondersteun. 

De meeste kans op goed opgevangen plasjes heb je op deze momenten;
- na het slapen, direct na het wakker worden
- na de voeding / het eten
- 5-10 minuutjes na een bekertje drinken
- voor het badderen
- elke 30 minuten

Tip 5: Bereid je voor op extra was

In de eerste dagen heb je de luier uit gelaten en liep jouw kindje in blote billetjes rond. Door het continue opdweilen van plasjes heb je inmiddels vast een flinke stapel handdoeken en dweiltjes liggen. Ik beloof je, dit wordt beter! 
Zodra je kindje een beetje snapt wat de bedoeling is, zal hij of zij steeds vaker zelf aangeven te moeten plassen. 
Maar het komt vaak voor dat je het moment mist. Met een natte broek tot gevolg. In het begin is dit dagelijks, soms zelfs 3/4/5 keer per dag. Dit wordt vanzelf minder. 

Blijf als ouder/verzorgen gewoon vaak (elke 20/30 minuten) vragen of je kindje moet plassen, en neem je kindje altijd mee naar het toilet als je zelf gaat. 

Tip 6: Pas de kleertjes aan

Jurkjes voor meisjes zijn een garantie voor een kliederboel; de rokjes slepen altijd heel fijn door het potje heen. Een nat pak gegarandeerd dus.
Kies voor broekjes die je snel uit kunt krijgen, dus met elastiek of een drukknoopje. Géén knoopjes of schuif-sluitingen. 

Tuinbroeken, onesies en jumpsuits zijn voorlopig even uitgesloten...

Tip 7: Geniet!

Wees je bewust van dit bijzondere proces, jouw kindje wordt groot! Het is ontzettend leuk om samen deze 'uitdaging' aan te gaan, je leert elkaar nog beter kennen.

En stel je eens voor ...  je kindje draagt straks geen luiers meer! Dan heb je zeeën van tijd over!

 

Heeft jouw kindje binnenkort ook alleen nog maar onderbroekjes aan?

Ik wens je heel veel plezier deze zomer! 
Heb 
je nog vragen? Stel ze gerust!

© 2016 - 2022 BambooBaby | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel