Een belangrijk onderdeel van wasbare luiers is natuurlijk het wassen van de luiers. Hieronder wordt de basis van een goede wasroutine beschreven. 


Stap 1. De luiers zijn gebruikt en verzamel je totdat je gaat wassen

Gebruikte luiers bewaar je het beste droog in een niet-afgesloten luieremmer. Een geheel afgesloten emmer of wasmand is een broeiplaats voor bacteriën en zal dan ook vele malen meer ruiken dan een geventileerde (open) emmer. 

We raden af om de luiers nat (in een emmer water) te bewaren, omdat dit tevens een broeiplaats is voor bacteriën. Ook kan het elastiek van de wasbare luier er niet zo goed tegen om zo lang nat te blijven. 

Stap 2. Verwijder zoveel mogelijk vaste stoelgang

Ontlasting van een kindje dat nog volledig borstgevoed is kan direct in de luieremmer en de wasmachine; het is volledig in het water oplosbaar. Ontlasting van een kindje wat gevoed is met kunstvoeding of wat al zelf vaste voeding eet, dient zo veel mogelijk verwijderd te worden, omdat het je wasmachine kan verstoppen. Vaste stoelgang kun je opvangen door het gebruik van een papieren of fleece inlegger, óf door het afspoelen van de luier voordat je deze in de luieremmer doet. 

Stap 3. Kies het juiste wasmiddel

bron: http://www.theclothdiaperfiles.nl/ 

Of je poeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt, maakt niet uit. Wat wel belangrijk is, is dat het wasmiddel niet meer dan 5% zeep mag bevatten. Kijk dus even op de verpakking of er '<5%' zeep op staat. Is dit niet het geval, dan kan het wasmiddel zich gaan opbouwen op de vezels en absorbeert de luier minder goed. Om dezelfde reden gelieve géén wasmiddel voor witte was (hier zit bleekmiddel in) en géén wasverzachter gebruiken.

Een aantal merken die The Cloth Diaper Files aanraadt: Ariël, Formil, Una en Klok. Tevens zijn Neutral, Ecover poeder en AH Puur en Eerlijk geschikt voor de luierwas.

Let op: voor de luierwas kun je het beste waspoeder gebruiken voor gekleurde was. Wasmiddel voor witte was bevat bleekmiddelen, waarvan de luiers mogelijk minder gaan absorberen. 

Stap 4. Draai een voorwas of spoelprogramma

Iedere wasmachine heeft wel een dergelijk programma. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je wasmachine om na te gaan welke opties jouw wasmachine heeft. De voorkeur gaat uit naar een voorwas/spoelprogramma die aan het einde centrifugeert en al het water afvoert, zodat de ergste viezigheid eruit gespoeld is en de hoofdwas start met nieuw en schoon water. Voeg aan je voorwas ook al wat wasmiddel toe. 

Stap 5. Draai de hoofdwas

Sommige wasmachines hebben de optie om voor- en hoofdwas in één programma te doen, soms zijn het wel twee losse programma's. 

Voor de hoofdwas kun je een normaal programma voor witte/bonte (katoenen) was selecteren op 40 of 60 graden. 40 graden wast schoon, maar de voorkeur gaat uit naar 60 graden. 

Stap 6. De luiers laten drogen

Je kunt je luiers laten drogen op een waslijn of -wasrek, óf je kunt ze in de droger doen (lage temperatuur). Drogen op de waslijn bespaart op energie en is daardoor beter voor het milieu. Tevens slijten de luiers op de waslijn minder snel dan dat je ze droogt in de droogkast. Drogen in de droger versnelt de droogtijd van de luiers aanzienlijk en zorgt er tevens voor dat de luiers zachter aanvoelen. PUL materiaal (van overbroekjes etc) mag NIET in de droger en moet dus altijd aan de lijn gehangen worden. 


Extra: Het wassen en lanoliseren van wolbroekjes

Wollen overbroekjes hebben een iets andere gebruiksaanwijzing. Wollen overbroekjes was je niet iedere keer na gebruik, maar kun je een week of 2-4 gebruiken zonder te wassen. Tussen het gebruik door kun je het overbroekje binnenstebuiten laten luchten en drogen (wol neemt ook altijd iets vocht op). Na die twee weken was je het broekje (het liefst met de hand) in lauw water. Daarna geef je het broekje een badje van wolvet (lanoline). Dit doe je door een ruime eetlepel op te lossen in heet water. Voeg vervolgens koud water aan het badje toe zodat het water lauw is (handwarm). Wrijf het wolbroekje lekker door het water heen en laat het vervolgens en nachtje weken. 

Uitgebreide instructies voor het lanoliseren vindt je hier

Naarmate het broekje ouder en meer vervilt is, is het niet meer nodig na iedere wasbeurt het broekje te lanoliseren. 


Extra: Strippen van wasbare luiers

Soms is het nodig om je luiers te strippen. Strippen is het 'resetten' van de luiers tot het begin. Met strippen verwijder je al het opgebouwde vuil en wasmiddelvan de vezels. Bij nieuw aangeschafte luiers en de juiste wasroutine is dit niet nodig. Mocht je je luiers tweedehands hebben gekocht, of een tijdje een verkeerde routine hebben gebruikt, dan kun je je luiers een keer strippen. 

Hoe je je luiers het beste kunt strippen vind je hier: http://www.theclothdiaperfiles.nl/hoe-strip-je-wasbare-luiers/

 

 

 

© 2016 - 2023 BambooBaby | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel