Het verschilt per huishouden waarom men begint met het gebruik van wasbare luiers. De drie voornaamste redenen zijn het vermijden van chemicaliën aan de billen van je kindje, de lagere kosten en het milieu. Maar er zijn nog veel meer redenen! Hieronder tref je een overzicht aan met alle voordelen van wasbaar luieren.
De voordelen van wasbare luiers
- Geen chemicaliën
Wegwerp luiers bevatten bepaalde stoffen (chemicaliën) waar het tere babyhuidje niet tegen kan. Bij wasbare luiers heb je niet te maken met chloor, plastic, kleurstoffen en parfum!
- Kostenbesparend
Bij gebruik van wasbare luiers over de gehele luierperiode van je kindje bespaar je minstens EUR 500,- ten opzichte van wegwerp luiers. Gebruik je de luiers voor meerdere kindjes, dan loopt dit voordeel alleen maar verder op!
- Milieubewust
Wasbare luiers zijn herbruikbaar en sparen de afvalberg en het milieu!
- Zindelijkheid
Kindjes die wasbare luiers dragen zijn eerder zindelijk. Als ouder kun je er op een gegeven moment voor kiezen om je kindje te laten voelen dat ze nat worden als ze een plasje hebben gedaan, waardoor ze sneller leren dat een plasje een natte broek betekent!
- Leuk!
Wasbare luiers zijn leuk! Er zijn heel veel printjes te verkrijgen, voor ieder zijn smaak zijn er meerdere te vinden. Wie wordt er niet blij van die vrolijke gekleurde luierkontjes?!
- Volle vuilnisbakken
Geen volle vuilnisbakken meer met wasbare luiers! Je bespaart enorm veel afval. In sommige gemeenten betaal je ook voor het aantal kg aan huisvuil, wasbaar luieren scheelt daar dus ook direct in de kosten!
- Sjouwen
Geen gesjouw meer met pakken wegwerp luiers iedere keer als je naar de supermarkt of drogist bent geweest!
- Geur
Wasbare luiers stinken veel minder. Echt waar!
- 'Explosies'
Wasbare luiers houden explosies binnen de luier. Geen vieze bruine ruggetjes en hele verkleedpartijen meer! Omdat de absorptie van een wasbare luier ook nog eens kunt regelen, is doorlekken ook verleden tijd.
Ja maar...
... Wasbare luiers zijn toch vies?
Er zit nog steeds hetzelfde in de luier. En ja, dat is soms vies. Maar zodra je eenmaal een goede routine hebt ontwikkeld, kom je zelf niet perse in aanraking met die viezigheid. Een luieremmer met wasbare luiers stinkt niet perse, dit in tegenstelling met een verzameling wegwerp luiers bij elkaar. Door het gebruik van inlegvelletjes kun je de ontlasting opvangen en weggooien, zodat deze niet in je wasmachine terecht komt.
... Ik hoor vaak dat wasbare luiers lekken
Wanneer je nieuw bent in het gebruik van wasbare luiers is het soms even zoeken naar de juiste pasvorm, de hoeveelheid absorptie en het op tijd verschonen. Wasbare luiers dienen iets vaker verschoont te worden dan wegwerp, omdat ze iets eerder verzadigd zullen zijn. Indien je eenmaal de juiste routine hebt gevonden, red je het gemakkelijk met een verschoning om de 3 a 4 uur en 1 nachtluier.
... Wasbaar luieren is toch ingewikkeld?
Bij het krijgen van een kindje komen er heel veel zaken om de hoek kijken die in eerste instantie ingewikkeld lijken. Mocht je in het begin de bomen door het bos niet meer zien, begin dan met een alles-in-één luier (AIO), die zijn net zo simpel als wegwerp luiers! Gaandeweg leer je alles over de verschillende soorten luiers en vind je vast welke het beste bij jullie past!
... Zit er dan poep in je wasmachine?
Bij kindjes onder de 6 maanden is de ontlasting nog zacht en oplosbaar in water, hier zie je na een wasje dus helemaal niets van terug. Zodra kindjes vast voedsel gaan eten, wordt de ontlasting ook vaster. Door gebruik van een inlegvelletje vang je de vaste stoelgang op en deze gooi je weg.
Gebruik bij het wassen altijd een spoelprogramma of voorwas; hiermee zorg je ervoor dat alle viezigheid eerst uit de luier gespoeld wordt, alvorens het volledige wasprogramma te doorlopen. Een schone was en schone wasmachine!