Op deze en de onderliggende pagina's kun je alle informatie vinden over wasbare luiers; de voordelen (en vooroordelen!) van wasbaar luieren, uitleg over de verschillende soorten luiers en alles over het wassen ervan. 


  • Waarom Wasbaar?
  • Verschillende soorten luiers
  • Hoeveel luiers heb ik nodig?
  • Wat te doen met vieze luiers?
  • Hoe moet ik de luiers wassen? 
  • Voor gebruik: nieuwe luiers

Waarom zou ik aan wasbare luiers beginnen?

Alle redenen, voordelen en fabeltjes rondom wasbaar luieren vind je op de pagina 'Waarom Wasbaar'

 

Verschillende soorten luiers

All-in-One luiers (AIO)

Deze alles-in-één luiers (oftewel 'all-in-one'/AIO) zijn net zo gemakkelijk in gebruik als wegwerp luiers. Net als hun wegwerp variant, is de absorberende laag onderdeel van het geheel.  Dat ze inleggers maar aan één kant zijn vastgenaaid, versneld de droogtijd van de luier. Geen extra inleggers en geen overbroekje nodig! De luiers zijn er in een 'One-size-fits-all' verstelbare versie voor de gehele luierperiode, of 'Sized' luiers in meerdere maten. 

De AIO is de makkelijkste luier voor beginners, grootouders of bij de oppas!

Snap-in-One luiers (SIO)

De 'snap-in-one' luier bestaat uit twee delen: een waterdichte cover en een of twee inleggers die het vocht absorberen. De inleggers druk je door middel van drukknoopjes vast in de luier. Hierdoor hoef je niet iedere luierwissel de gehele luier in de was te doen: je kunt de inleggers uit het broekje halen en het overbroekje 3-5 maal gebruiken voordat deze mee gewassen hoeft te worden. Doordat de inleggerslos zijn van het overbroekje, is de droogtijd ook sneller. Dit systeem bespaart dus tijd, geld en het milieu!

Pocketluier

Een pocketluier is een luier waarbij je losse boosters in de 'pocket' van de luier schuift. Hierdoor is het voor gebruik 1 geheel en voor iedereen zeer makkelijk in gebruik (denk aan opvang, oppas of grootouders). Doordat je de boosters voor het wassen uit de luier haalt, worden ze goed schoon en is de droogtijd beperkt tot een minimum. 

De elastische buitenkant, in combinatie met de fleece binnenzijde en zachte dubbele lekgootjes, maken dit een erg comfortabele luier voor je kindje om te dragen. 

Tweedelig systeem

Een tweedelig systeem bestaat uit een los overbroekje met daarin een absorberende booster of voorgevormde luier (basisluier). 

Het overbroekje laat de huid van je baby ademen, zonder vocht door te laten. Er zijn drie varianten van overbroekjes; een wollen overbroekje, een overbroekje gemaakt van PUL (PUL is waterdicht en ademend gelamineerd polyester) en fleece; een compromis tussen de twee voorgaande.

De absorberende binnenkant is verkrijgbaar in verschillende soorten (voorgevormde luiers of losse boosters), materialen (bamboe, katoen en polyester/microfiber) en verschillende maten. Hierdoor heb je voor ieder moment van de dag (én nacht!) de juiste absorptie.

Het voordeel van een tweedelig systeem (basisluier met overbroekje) is dat je niet de gehele luier na een luierwissel in de was hoeft te doen: je kunt de inleggers uit het broekje halen en het overbroekje 3-5 maal gebruiken voordat deze mee gewassen hoeft te worden. Dit bespaart tijd, geld en het milieu!

 

Hoeveel luiers heb ik nodig?

Hoeveel luiers je precies nodig hebt is afhankelijk van een aantal variabelen; hoe oud is je kindje (pasgeborenen plassen vaak en veel!), zijn het grote plassers, hoe vaak wil je wassen en hoe droog je de luiers? 

Bij gebruik van all-in-one of pocketluiers heb je aan ongeveer 25 luiers voldoende. Hiermee kun je fulltime wasbaar luieren en ongeveer om de twee à drie dagen wassen. De all-in-one en pocketluiers hebben een relatief korte droogtijd. 

Als je ervoor kiest om een snap-in-one of tweedelig systeem te gebruiken, is het aanbevolen om 5 overbroekjes en ongeveer 25-30 inleggers/ voorgevormde luiers te hebben. Denk eraan dat voorgevormde luiers van bamboe of katoen een wat langere droogtijd nodig hebben, waardoor je misschien iets meer luiers nodig hebt. 

 

Wat te doen met vieze luiers?

Gebruikte luiers bewaar je het beste droog in een niet-afgesloten luieremmer. Een geheel afgesloten emmer of wasmand is een broeiplaats voor bacteriën en zal dan ook vele malen meer ruiken dan een geventileerde (open) emmer. 

Ik raad je af om de luiers nat te bewaren, omdat dit tevens een broeiplaats is voor bacteriën. Ook kan het elastiek van de wasbare luier er niet zo goed tegen om zo lang nat te blijven. 

Ontlasting van een kindje dat nog volledig borstgevoed is kan direct in de luieremmer en de wasmachine; het is volledig in het water oplosbaar. Ontlasting van een kindje dat gevoed is met kunstvoeding of dat al zelf vaste voeding eet, dient zo veel mogelijk verwijderd te worden, omdat het je wasmachine kan verstoppen. Vaste stoelgang kun je opvangen door het gebruik van een papieren of fleece inlegger, óf door het afspoelen van de luier voordat je deze in de luieremmer doet. 

 

Hoe moet ik de luiers wassen? 

Zie de pagina Wasinstructies

 

Voor gebruik: nieuwe luiers

Nieuwe luiers dienen voor gebruik minimaal 3 keer gewassen te worden, dit om de absorptie van de luier al zo optimaal mogelijk te krijgen. Bij sommige varianten wordt de absorptie nog beter naarmate de luier vaker gewassen is. De luier hoeft tussen de eerste 3 wasbeurten niet (volledig) te drogen, je kunt er dus ook voor kiezen om 3 wasbeurten direct achter elkaar te doen. 

Overbroekjes hoeven slechts 1 keer kort gewassen te worden, ténzij het een wollen overbroekje betreft. 

Wollen overbroekjes dienen voor gebruik eerst gelanoliseerd te worden. Zie hier voor de instructies van lanoliseren.  

Voor een goede wasroutine, zie de pagina Wasinstructies

 

 

© 2016 - 2023 BambooBaby | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel