Instructies leasepakket

Door middel van deze instructie neem ik je stap voor stap mee door het hele proces en je met een gerust hart kunt beginnen aan dit wasbare luieravontuur.

Dit pakket is bedoeld om volledig gebruik te kunnen maken van wasbare luiers. Alle voordelen van wasbare luiers kun je oa nalezen op de pagina 'Waarom Wasbaar?'.

De systemen

Om het je een beetje makkelijker te maken zal ik zo goed mogelijk uitleggen waar je aan begint. Ik zal alle systemen hieronder beschrijven, nadat ik eerst de werking van de wasbare luier in het algemeen uitleg.

Wasbare luiers algemeen

Het principe van iedere wasbare luier is bij elk systeem hetzelfde; er zit een absorberende kern in en de luier bevat een laag die het geheel waterdicht maakt. Hoe deze twee lagen samengaan, verschilt per systeem en per merk. Bij sommige luiers is het volledig 1 geheel, bij een tweedelig systeem bestaan deze lagen volledig los van elkaar.

Voor een wasbare luier geldt; vol = vol. Als de luier eenmaal verzadigd is, past er niet nog meer bij en zul je lekkage krijgen. Verschoon dus altijd op tijd. Per kindje verschilt de maximale tijd tussen verschoningen in, maar ga uit van tussenpozen van maximaal 3 uur overdag.

Een te strakke romper, legging of broek kan ervoor zorgen dat de luier gaat lekken (zelfde idee als dat je een doekje uitwringt). Neem liever de romper en het broekje een maatje groter, niet alleen lekke comfortabel, maar ook goed tegen lekkage!

Hoe vaker een luier gewassen is, hoe beter ze vocht opnemen. De losse overbroekjes (die geen vocht opnemen) hoeven niet na iedere luierwissel in de wasmachine, maar kunnen tussentijds gewoon even luchten en dan opnieuw gebruikt worden.

De inhoud van de pakketten

We streven ernaar om alle luierpakketten zo veel mogelijk hetzelfde te maken. Echter, willen wij de levertijd zo kort mogelijk houden. Daardoor is het mogelijk dat pakketten soms afwijken van de standaard. De inhoud van de standaardpakketten vind je op de pagina: "De Leasepakketten". Uitleg luiers

All-in-One luiers (AIO)

Merken: GroVia, Mommy Mouse

Deze alles-in-één luiers (oftewel 'all-in-one'/AIO) zijn net zo gemakkelijk in gebruik als wegwerp luiers! Net als hun wegwerp variant, is de absorberende laag onderdeel van het geheel.  Dat de inleggers maar aan één kant zijn vastgenaaid, versnelt de droogtijd van de luier. De AIO luiers gaan altijd in zijn geheel om, in zijn geheel af en in zijn geheel in de was en droger. Geen gedoe met extra inleggers en geen overbroekje nodig - de makkelijkste luier voor beginners, grootouders of bij de oppas! 

De Mommy Mouse en GroVia O.N.E. luiers zijn er in een 'One-size-fits-all' verstelbare versie voor de gehele luierperiode. De Imse Vimse 'Sized' luiers zijn er in meerdere maten, maar wordt alleen uitgegeven in maat Preemie (2,5 tot 5kg) in het newborn pakket.

 GroVia Newborn AIO

GroVia O.N.E. AIO

Mommy Mouse AIO


Snap-in-One luiers (SIO of All-in-2 'AI2')

Merken: Mommy Mouse, GroVia

De 'Snap-in-One' luier bestaat uit twee delen: een waterdichte cover en een of twee inleggers die het vocht absorberen. De inleggers klik je door middel van drukknoopjes vast in de luier. Hierdoor is de luier voor gebruik één geheel. Het voordeel van een snap-in-one systeem is dat je niet bij iedere luierwissel de volledige luier in de was hoeft te doen: je kunt de inleggers uit het broekje halen en simpelweg een nieuwe set boosters in het broekje klikken. Het overbroekje kun je 3-5 maal gebruiken voordat deze mee gewassen hoeft te worden. Doordat de inleggers los zijn van het overbroekje, is de droogtijd ook sneller. Dit systeem bespaart dus tijd, geld en het milieu!

Er zitten drie verschillende snap-in-one luiers in het pakket; Mommy Mouse en GroVia. Mommy Mouse heeft verschillende maten van de boosters; een S/M variant voor pasgeborenen (in het newborn pakket) en een L/XL variant die meegroeit over de rest van de luierperiode. Op verzoek zijn er ook XL/nachtboosters te verkrijgen van de Mommy Mouse SIO. De boosters van Mommy Mouse zijn er in een aantal verschillende materialen. Zo is er een van 100% bamboe, maar ook eentje met een microvezel mix, met een hogere snelheid van absorptie en drogen. De verhouding van bijgeleverde boosters en materialen kan per pakket verschillen.

GroVia heeft een One-Size booster; een booster in maar 1 grootte. Voor een pasgeboren kindje kun je de booster aan de voorzijde dubbel vouwen naar onder. De boosters van GroVia zijn er in biologisch katoen, of een ‘Stay-dry’variant met fleece bovenop. De laatste zorgt voor een droog gevoel tegen de huid van jouw kindje. De verhouding van bijgeleverde boosters en materialen kan per pakket verschillen.

De luiers hebben aan de buiten-voorzijde een aantal rijen drukknoopjes; hiermee kun je de luier passend maken op het gewicht en de pasvorm van jouw kindje. De luier sluit door middel van velcro (‘klittenband’) of drukknoopjes.

Mommy Mouse SIO

GroVia SIO


Tweedelig systeem: Voorgevormde luier met overbroekje

Merken: Little Lamb, Anavy

Het tweedelige systeem is een van de systemen die je kunt gebruiken. Deze methode lijkt misschien ingewikkeld in het begin, maar als je eenmaal gewend bent, staat dit systeem bekend als het meest lekvrije systeem in de wasbare luierwereld. Mede hierdoor (en omdat het een redelijk dik pakket is), worden deze luiers vaak als nachtluier gebruikt. 

Het idee is simpel; over de voorgevormde luier (de ‘absorberende kern’ van het systeem) gaat een overbroekje (wat het geheel waterdicht maakt). Je doet dus twee delen over elkaar heen aan.

De witte luiers van Little Lamb zijn er in verschillende maten; in newborn pakket zit maat 1, in het One Size pakket zit maat 2. Deze luier heeft een (bij maat 2 vastgenaaide) inlegger voor extra absorptie. Deze luiers sluiten met klittenband.

De voorgevormde luiers met de vrolijke printjes zijn van Anavy en zijn er in een Newborn maat (tot 7kg, in het newborn pakket) of een One Size (4 - 16 kg). Deze luiers hebben aan de voorzijde een aantal rijen drukknoopjes; hiermee kun je de luier passend maken op het gewicht en de pasvorm van jouw kindje. De luier sluit door middel van velcro (‘klittenband’) of drukknoopjes.

Little Lamb voorgevormde luier:

 

Anavy voorgevormde luier:

Tweedelig systeem: Overbroekjes

Overbroekjes (of ook wel genoemd: covers) worden over een voorgevormde luier of prefold aan gedaan, om het geheel waterdicht te maken. In het pakket zitten meerdere soorten overbroekjes. Een aantal gemaakt van PUL (gelamineerd polyester) en 1 gemaakt van Fleece. Tussen de merken zitten een aantal verschillen:

  • De dunne en zachte PUL broekjes van Little Lamb hebben dubbele lekgootjes en sluiten met klittenband. Ze zijn er in verschillende maten. 

  • De PUL broekjes van Anavy hebben flappen waar je een absorberende inlegger of prefold kunt schuiven. Deze broekjes sluiten met klittenband of drukknoopjes. Deze broekjes passen van 4 tot 16 kg.

  • De pull-up (optrek) overbroekjes zijn gemaakt van PUL met een fleece rand bij de beentjes en buik. De optrekbroekjes zijn er in verschillende maten. Het maakt bij deze broekjes niet uit dat het bij de beentjes niet geheel aan sluit; het broekje mag best een beetje kieren. Liever een maatje te groot dan te klein.  

  • Alle Snap-in-One covers zijn ook als overbroekje te gebruiken. Controleer altijd goed of de voorgevormde luier of prefold goed binnen het broekje valt en dus nergens de luier zichtbaar is. 

Little Lamb overbroekje:

Anavy PUL Overbroekje:

Anavy Pull-up overbroekje (Optrekbroekje):


Inlegvellen

Bij het pakket zit een rol met inlegvellen. Je plaatst een inlegvel in de luier, zodat het vocht doorlaat, maar vaste substanties tegen houdt. De viezigheid schud je vervolgens zo van de inlegger af boven het toilet of kun je in zijn geheel weggooien.  De inlegger zelf kun je (bij alleen urine) een aantal keren met de luiers mee wassen en dus hergebruiken.

Let op; soms lees je dat je de inlegvellen door het toilet kan spoelen (het kan zelfs op de verpakking staan). Dit wordt echter ten zeerste afgeraden in Nederland en België, daar het voor verstopping kan zorgen. 

Het wassen van de luiers

Een belangrijk onderdeel van wasbare luiers is natuurlijk het wassen van de luiers. Op de pagina wasinstructies wordt de basis van een goede wasroutine beschreven. 

 

Wat te doen bij lekkage?

Bepaal allereerst de juiste mate van absorptie voor jouw kindje. In het begin is het misschien even zoeken naar de juiste inhoud. Je kunt de juiste mate van absorptie testen door bij iedere verschoning de mate van verzadiging te controleren. Zijn de luiers en/of boosters nog niet volledig verzadigd? Dan kun je waarschijnlijk met minder boosters werken. Boosters volledig verzadigd (en kindje nat)? Dan moet je bij-boosten óf eerder verschonen. Boosters redelijk verzadigd? Dan zit je waarschijnlijk goed!

Wat kan lekkage geven?

  • Te weinig absorptie: extra boosters toevoegen

  • Te veel tijd tussen verschonen: wanneer een wasbare luier volledig verzadigd is, zal deze ongetwijfeld gaan lekker. Op tijd verschonen dus en eventueel extra boosters toevoegen

  • Luier slordig aan gedaan: zoek de juiste pasvorm en laat alle randen goed aansluiten. Zorg dat de inleggers/voorgevormde luier volledig in het broekje zijn gestopt en nergens eruit komen.

  • Druk op de luier: een te strakke romper, legging of broek kan ervoor zorgen dat de luier gaat lekken (zoals wanneer je een doekje uitwringt). Neem liever de romper en het broekje een maatje groter, niet alleen lekker comfortabel, maar ook goed tegen lekkage!


Tot slot; heel veel plezier met het gebruik van dit pakket!

Mocht je nog vragen hebben stuur je mij een mailtje, sms’je,  WhatsApp‘je of geef een belletje. 

 

Warme groeten,

Caroline Beelen - BambooBaby

 

www.bamboobaby.nl

info@bamboobaby.nl

+31 6 11404745

 

Facebook:

BambooBaby: www.facebook.com/bamboebaby

© 2016 - 2022 BambooBaby | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel